Veelgestelde vragen

Er kunnen allerlei vragen in je op komen over bijvoorbeeld genderidentiteit, dating en relaties, coming-out, transitie of het ontmoeten van anderen. Soms is het lastig om antwoorden te vinden op de vragen die je hebt, je bent daar niet de enige in. Daarom hebben wij hier voor jou op één plek neergezet waar je verschillende informatie kan vinden. Natuurlijk staat niet alles hier en is het soms nog steeds lastig te vinden wat je zoekt. Je kunt daarom altijd contact met ons opnemen per chat, telefoon of mail! Dan helpen wij je om antwoorden te vinden op jouw vragen.  

  • Gender


    1. Wat als ik mij niet comfortabel voel met het geslacht waarmee ik geboren ben?

    Als je je niet comfortabel voelt met het geslacht waarmee je geboren bent, dan kan het zijn dat je transgender of non-binair bent. Wat je wel kan doen is je genderexpressie onderzoeken, en op die manier ontdekken waar je je comfortabel bij voelt. Zo kom je er misschien achter wat bij jou past en begrijp je beter hoe je je vanbinnen voelt. Soms kunnen ervaringsverhalen van anderen helpen om te begrijpen wat je voelt en ervaart. Het kan ook helpen om erover te praten met iemand in je omgeving die je op dit gebied vertrouwt. Je kan natuurlijk ook altijd met één van ons chatten om even mee te denken of als je even je verhaal kwijt wilt.

    2. Wat zijn de betekenissen van woorden zoals genderidentiteit, genderexpressie ,transgender en non-binair?

    Genderidentiteit: Je gender of genderidentiteit gaat over hoe je je van binnen voelt. Er bestaan verschillende genderidentiteiten zoals: man, vrouw, transgender non-binair, agender, demigender, Androgyne en Genderfluïde.

    Transgender: Wanneer je genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht die je bij je geboren hebt gekregen.

    Non-binair: Je identificeert je niet met de binaire hokjes jongen/meisje of man/vrouw. Je kunt erbuiten vallen, ertussenin vallen of een combinatie van beide. Of je ervaart non-binair zijn juist als een meer fluïde vorm van gender.

    Genderexpressie: Is de manier hoe je jezelf naar andere toe uitdrukt wat je dus laat zien. Het kan gaan om voornaamwoorden, naamgebruik, kleding, gedrag, haarstijl of stem.

    Je kunt het Genderdoeboek en de website van Transvisie bekijken om meer te lezen over deze, maar ook andere woorden die met gender te maken hebben.

    2. Hoe leg ik uit wat non-binair is?

    Het kan soms lastig zijn om onder woorden te brengen wat non-binair zijn betekent voor jezelf, maar ook om uit te leggen aan andere. Daarom hebben wij een tip voor jouw om te lezen en wie weet helpt het je. Thorn de Vries en Mandy Woelkens hebben het boek ‘FAQ Gender‘ geschreven. In het boek gebruiken Thorn en Mandy hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

    Heb je zelf ook nog tips? Laat het ons weten via [email protected]

  • Coming-out


    1. Hoe vertel ik aan mijn ouder(s)/voogd of op school dat ik transgender of non- binair ben?

    Het kan heel spannend zijn om aan je ouders te vertellen dat je transgender of non-binair bent. Hoe je dat het beste kan doen is bij iedereen anders. Het is in ieder geval belangrijk dat je een manier kiest waarbij jij je comfortabel en veilig voelt. Ook het moment is aan jou om te bepalen. Je zou ervoor kunnen kiezen om het in een brief aan ze te vertellen of met een filmpje. Wij staan er voor je klaar als je er toch niet helemaal uit komt en met je mee te denken. je kan ons via de chat of door te bellen bereiken. Daarnaast kan je ook op de website van Transvisie kijken of je daar wat aan hebt. 

    2. Hoe leg ik uit wat non-binair is?

    Het kan soms lastig zijn om onder woorden te brengen wat non-binair zijn betekent voor jezelf, maar ook om uit te leggen aan andere. Daarom hebben wij een tip voor jouw om te lezen en wie weet helpt het je. Thorn de Vries en Mandy Woelkens hebben het boek ‘FAQ Gender‘ geschreven. In het boek gebruiken Thorn en Mandy hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

    Heb je zelf ook nog tips? Laat het ons weten via [email protected]

     

  • Transitie


    1. Wat is een sociale en medische transitie?

    Sociale transitie is het sociale proces waarin je als transgender of non-binair persoon gaat leven als het gender dat je echt bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan met welke naam en voornaamwoorden (pronouns) je aangesproken zou willen worden, haarstijl en kleding, gebruik van toiletten en kleedkamers, enzovoort!

    Een medische transitie bestaat uit medische behandelingen die een transgender of non-binair persoon helpen om hun lichaam in overeenstemming te brengen met hun genderidentiteit. Dit is een proces wat altijd via bijvoorbeeld een psycholoog en andere zorgprofessionals gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hormoonremmers, hormoontherapie en operaties.

    2. Bij welke behandelaars kan ik mij aanmelden?

    Je kan via de ‘transgenderwegwijzer’ zien welke behandelaars er in Nederland zijn.

    De wegwijzer is nog niet volledig en zal gaandeweg geüpdatet worden.

    Daarnaast gaan de ontwikkelingen ook erg snel, dus informeer van te voren bij een behandelaar welke behandelingen er worden geboden en wat je kunt verwachten.

    3. Wat moet ik doen als ik mij wil aanmelden bij een behandelaar?

    Om je te kunnen aanmelden bij een behandelaar is het belangrijk dat je een doorverwijzing hebt van je huisarts of van een Specialistische GGZ-instelling. Laat je bij aanmelding goed informeren over wat de wachttijden zijn, omdat die kunnen veranderen.

    4. Wat gebeurt er als ik mij heb aangemeld bij een behandelaar?

    Wanneer je je hebt aangemeld bij een behandelaar zal er altijd eerst een intakegesprek plaatsvinden. Dan volgt er een behandeltraject dat bestaat uit verschillende fasen (diagnostiek, hormonen, operaties). Er zijn behandelaars waarbij het iets anders kan lopen en het bijv. niet mogelijk is om geopereerd te worden. Informeer goed bij de behandelaar of ze een contract hebben met een ziekenhuis waar je dan mogelijk geopereerd zou kunnen worden of dat je dan daar jezelf opnieuw moet aanmelden.

    Ook is het traject afhankelijk van hoe oud je bent. Om allemaal zeker te weten hoe het bij een behandelaar werkt kun je het beste op de website van de behandelaar kijken of contact met ze opnemen. Het traject kan ook nog eens bij ieder persoon anders doorlopen worden. Dit is ook afhankelijk van jouw eigen wensen en de tijd die nodig is om tot juiste beslissingen te komen. Je kunt hier zien hoe het traject bij het VUMC eruitziet.

    5. De wachttijden zijn heel lang, kan ik sneller aan de beurt komen?

    Het is helaas niet mogelijk om sneller aan de beurt te komen. Wat je wel kan doen is contact opnemen met verschillende behandelaars om te infomeren wat hun wachttijden zijn. Daarnaast kan je in de tussentijd wel kijken wat voor mogelijkheden er zijn om in ieder geval wel een sociale transitie te kunnen starten voor jezelf.

    6. Wat zijn de effecten en bijwerkingen van hormonen?

    Bij het gebruiken van hormonen kunnen er verschillenden effecten en mogelijke bijwerkingen zijn. Welke effecten en binnen wat voor tijd de effecten bij jou zichtbaar zullen zijn is lastig in te schatten. Ieders lichaam reageert namelijk anders en de mogelijke bijwerkingen zijn ook verschillend per persoon. Je kunt op de website van Transvisie meer informatie vinden over de effecten en mogelijke bijwerkingen. Je kunt natuurlijk ook altijd met je arts of de apotheek de mogelijke bijwerkingen bespreken.

    7. waar kan ik binders, tops, broekvulling, (borst)protheses, zwemkleding etc, kopen?

    In Nederland kun je deze producten o.a. vinden bij  Danaë en Paxies. Zie de website van Transvisie voor meer informatie hierover. Bij het kopen van deze producten is het erg belangrijk je goed te laten informeren over wat je koopt, wat de kwaliteit ervan is, maar ook over hoe het veilig te gebruiken.

  • Dating en relaties


    1. Hoe vertel ik aan de persoon met wie ik aan het daten ben dan ik transgender of non-binair ben?

    Het kan ontzettend spannend zijn om dit te vertellen en daar is geen één juiste manier voor. Het is sowieso heel belangrijk dat jij er klaar voor bent en je veilig voelt om het te delen. Op de website van Sense kan je meer informatie vinden over hoe je het aan zou kunnen pakken of waar rekening mee te houden. Je kan natuurlijk ook met je vraag hierover bij ons terecht!

     

  • afbeelding van boek

    Geloof en cultuur


    1. Mijn ouders (familie) zijn gelovig en ik ben bang dat zij mij niet zullen accepteren. Wat kan ik doen?

    Het kan heel eng zijn als je denkt dat je familie je niet zal accepteren zoals je bent. Je kan hierover altijd contact met ons opnemen om al je vragen te stellen of als luisterend oor. Wij begrijpen dat er bepaalde dingen zijn waarbij het fijn is om met mensen te praten die hetzelfde geloof of culturele achtergrond hebben zoals jij. Het zal niet altijd zo zijn dat je zo iemand bij ons te spreken kan krijgen. Daarom is het goed om te weten dat er ook ander plekken zijn waar je terecht kan voor antwoorden op jouw vragen, maar ook om andere jongeren te ontmoeten. Vanuit Transvisie wordt er een ontmoetingsgroep georganiseerd. Daarnaast kun je ook terecht bij Respect2Love, Holybe of Maruf. Op Wijdekerk zijn nog meer organisaties te vinden.

  • afbeelding 3 pijlen die naar elkaar wijzen

    Discriminatie


    1. Wat kan ik doen als ik gediscrimineerd word?

    Er zijn verschillende organisaties, instanties of andere plekken waar je terecht kan. Neem een kijk op de website van Transvisie voor meer informatie daarover en wat je kunt doen. Je kunt bij Transgender Netwerk Nederland ook een melding van discriminatie doen. Goed om te weten is dat er binnen de politie ook een speciale afdeling is gericht op de LHBTI+ gemeenschap. Deze afdeling heet ‘Roze in Blauw’ en je kan bij ze terecht als je te maken krijgt met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken die te maken hebben met je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Wil je iemand van Roze in Blauw spreken? Bel 088-1691234, bel bij spoed 112.

     

  • Onderling contact


    1. Hoe kan ik in contact komen met andere jongeren die zoekende, transgender en/of non-binair zijn?

    Vanuit Transvisie worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast kan je ook kijken op de transgenderwegwijzer of er wat bij jou in de buurt is aan ontmoetingen. Ben je onder de 18 jaar? Dan kan je ook terecht bij Jong&Out, ze hebben ook een app die je kan downloaden op je telefoon. Het is een plek waar jongeren onder de 18 jaar veilig leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten die LHBTI+ zijn? Jong&Out kan net dat extra steuntje in de rug zijn.

  • afbeelding van boek

    Persoonlijke verhalen


    1. Ik wil graag weten hoe andere transgender of non-binaire personen hun zoektocht naar zichzelf hebben ervaren. Waar vind ik zulke ervaringen?

    In je zoektocht kan het soms helpen om persoonlijke verhalen van anderen te lezen. Daarnaast is het ook erg interessant om te lezen hoe het proces of transitie van een ander is gegaan om uiteindelijk te zijn wie ze nu zijn. Dit kunnen verhalen van transgender of non-binaire personen zijn of mensen die dichtbij hen staan. Op deze website van Transvisie is een lijst te vinden met een aantal persoonlijke verhalen.

  • Film, documentaire, tv, boek, podcast


    1. Welke tv-programma’s, documentaires, films, boeken of podcasts zijn er over onderwerpen zoals gender, genderdiversiteit, genderidentiteit, genderexpressie, transgender of non-binair?

    Genderpraatjes heeft in samenwerking met Netflix de kijkgids: ‘jij bent nu te zien’ samengesteld. De Kijkgids is een verzameling films en series waarin trans en non-binaire personen op een positieve manier gerepresenteerd worden.

    Voor nog meer tv-programma’s en documentaires kun je o.a. ook kijken naar Geslacht, Genderbende, Hij is een Zij en Selfmade man. Voor films heb je o.a. Three Generations en Petite Fille.

    Op YouTube zijn te bekijken the Transketeers en Kutmannen.

    Daarnaast heb je de website Queerboeken waar je een geweldige lijst van prachtige boeken kan vinden over LHBTI+ zijn! De lijst met verschillende podcasts kun je hier beluisteren op Spotify.

    Transvisie heeft ook een hele mooie lijst voor je gemaakt met aanraders die je hier kan vinden.

Niet gevonden wat je zocht?

Kijk ook eens op de pagina hulptips voor alle organisaties die jou misschien kunnen helpen, of neem contact met ons op per chat, telefoon of mail!