Veelgestelde vragen

Er kunnen allerlei vragen in je op komen over bijvoorbeeld genderidentiteit, dating en relaties, coming-out, transitie of het ontmoeten van anderen. Soms is het lastig om antwoorden te vinden op de vragen die je hebt, je bent daar niet de enige in. Daarom hebben wij hier voor jou op één plek neergezet waar je verschillende informatie kan vinden. Natuurlijk staat niet alles hier en is het soms nog steeds lastig te vinden wat je zoekt. Je kunt daarom altijd contact met ons opnemen per chat, telefoon of mail! Dan helpen wij je om antwoorden te vinden op jouw vragen.  

 • Gender


  Soms ben je er nog over niet uit wie je bent of hoe je jezelf identificeert. Gelukkig hoeft dat ook niet gelijk, want het is heel normaal om op een ontdekkingsreis te gaan op zoek naar je eigen identiteit. Je hoeft niet gelijk een label op jezelf te plakken! In je zoektocht kun je allemaal woorden tegenkomen waarvan je geen idee hebt wat ze betekenen. Wat betekent gender, genderidentiteit of genderexpressie eigenlijk? 

  Wat betekent het als ik mij als transgender of non-binair identificeer? Wij zijn er om je te helpen in jouw zoektocht naar wie jij bentBekijk het Genderdoeboek om te weten wat deze, maar ook andere woorden betekenen. Op de website van Transvisie staat ook nog een handige lijst. Wij zijn er natuurlijk ook voor je als je gewoon even je verhaal kwijt wilt.  

 • Coming-out


  In je zoektocht en ontdekkingsreis naar wie je bent of welke stappen je wilt zetten zal ook het moment komen dat je het met mensen wilt gaan delen. Het kan zo zijn dat je niet weet hoe je dit moet aanpakken. Er is hier niet één goed antwoord op te geven. Voor iedereen is dat anders, maar het kan wel fijn zijn om het hier met anderen over te hebben.

  Soms kan het al helpen om het er over te hebben met één persoon die je vertrouwt. Dit kan ook wel een moeilijke stap zijn waar je hulp of advies bij wil hebben. Je kunt daarom altijd contact met ons opnemen per chat, telefoon of mail! Daarnaast kan je ook op de website van Transvisie kijken of je daar wat aan hebt. 

 • Transitie


  Wanneer je steeds meer begint te ontdekken wie je bent of wilt zijn kan je ervoor kiezen om in transitie te gaan. Als je in transitie gaat kan je dat doen op bijvoorbeeld sociaal, medische of juridisch gebied. Dit kan dus gaan om kleding, hormonen, operaties of je geslacht of voornaam veranderen. Het kan zijn dat je niet weet hoe het traject eruitziet, waar je moet beginnen of bij wie je terecht kan om de transitie te starten.

  Op de website van Transvisie kan je hier meer informatie over vinden. Er kan een verschil zijn in wat wel of niet kan aan de hand van hoe oud je bent. Ben je onder de 18 jaar? Dan kun je hier kijken. Ben je boven de 18 jaar? Kijk dan hierJe kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen om met een vrijwilliger te praten.  

 • Dating en relaties


  Daten, verliefdheid, houden van en een relatie hebben zijn allemaal dingen die voor veel mensen spannend kunnen zijn. Als jij je identificeert als transgender of non-binair dan kunnen er ook nog allerlei andere dingen bijkomen waarmee je te maken krijgt. Wanneer en hoe vertel ik het aan de persoon met wie ik aan het daten ben? Hoe zit het als we straks een relatie hebben en een volgende stap willen zetten? Ook dit is een hele ontdekkingsreis en Sense is de plek waar jij terecht kunt om je hier wat in te helpenAls je er toch niet helemaal uitkomt, dan kun ook bij Sense je vraag stellen via de chat.

  Naast Sense kan je op Transgender Infopunt ook meer informatie vinden. Het kan zijn en het is heel normaal dat je heel onzeker bent over jezelf, maar weet dat jij goed bent zoals je bent. Wil je liever eerst praten met iemand die transgender of non-binair is?  Dan kun je natuurlijk ook eerst contact met ons opnemen.  

   

 • afbeelding van boek

  Geloof en cultuur


  Het ontdekken en leren omgaan met je genderidentiteit binnen je eigen geloof of cultuur is een proces waarin er allerlei vragen op je af kunnen komen. Hoe gaat het gelovig zijn samen met dat ik transgender of non-binair benZal mijn omgeving mij accepteren voor wie ik ben? Hoe kan ik omgaan met negatieve reacties vanuit mijn omgeving? Je kan hierover altijd contact met ons opnemen om al je vragen te stellen.

  Wij begrijpen dat er bepaalde dingen zijn waarbij het fijn is om met mensen te praten die hetzelfde geloof of culturele achtergrond hebben zoals jij. Het zal niet altijd zo zijn dat je zo iemand bij ons te spreken kan krijgen. Daarom is het goed om te weten dat er ook ander plekken zijn waar je terecht kan voor antwoorden op je  vragen, maar ook om andere jongeren te ontmoeten. 

  Vanuit Transvisie wordt er een ontmoetingsgroep georganiseerd. Daarnaast kun je ook terecht bij Respect2Love, Holybe of Maruf. Op Wijdekerk kan je nog meer organisaties vinden

   

 • afbeelding 3 pijlen die naar elkaar wijzen

  Discriminatie


  In Nederland staat in de grondwet vastgelegd dat het verboden is om te discrimineren. Helaas is dit nog wel iets dat in Nederland gebeurt. Het kan zijn dat ook jij met discriminatie te maken hebt en niet weet bij wie je terecht kan of wat je er aan kan doen. Weet dat er verschillende organisaties, instanties of andere plekken zijn waar je terecht kan. Neem een kijk op de website van Transvisie voor meer informatie. 

  Goed om te weten is dat er binnen de politie ook een speciale afdeling is gericht op de LHBTI+ gemeenschap. Deze afdeling heet Roze in Blauw’ en je kan bij ze terecht als je te maken krijgt met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken die te maken hebben met je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Wil je iemand van Roze in Blauw spreken? Bel 088-1691234, bel bij spoed 112.

 • Onderling contact


  Wanneer je transgender, nonbinair of misschien nog volop op zoek bent kan het fijn zijn om met anderen in contact te komen die hetzelfde meemaken. Er zijn verschillende groepen waar je terecht kan. Daarbij maakt het niet uit waar in je zoektocht je op dit moment bent. Vanuit Transvisie worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

  Daarnaast zou je ook kunnen kijken wat voor bijeenkomsten of activiteiten er door COC lidverenigingen bij jou in de buurt worden georganiseerd. Helemaal onder aan hun pagina vind je een lijst van de verschillende lidverenigingen per regio. Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op!

 • afbeelding van boek

  Persoonlijke verhalen


  In je zoektocht kan het soms helpen om persoonlijke verhalen van anderen te lezen. Daarnaast is het ook erg interessant om te lezen hoe het proces of transitie van een ander is gegaan om uiteindelijk te zijn wie ze nu zijn. Dit kunnen verhalen van transgender of non-binaire personen zijn of mensen die dichtbij hun staan. Op deze website van Transvisie is een lijst te vinden met een aantal persoonlijke verhalen.

 • Boek, film, spel, podcast


  Er is op het internet heel veel informatie te vinden over onderwerpen zoals gender, genderdiversiteit, genderexpressie, transgender of non-binair. Een andere manier om daar meer over te weten te komen is door middel van boeken, films, spellen en podcasts. Transvisie heeft een hele mooie lijst voor je gemaakt die je hier kan vinden als je zulke tips zoekt! Voor meer informatie over seksediversiteit kun je ook kijken op de website van NNID, zij zetten zich in voor seksediversiteit in het algemeen en intersekse in het bijzonder! 

  Wij hebben zelf ook een lijst gemaakt met podcast aanraders om naar te luisteren. Die vind je hier! Ken jij andere podcasts over gender, genderdiversiteit of over ander interessante onderwerpen die je graag in deze lijst zou willen zien? Stuur ons dan een mail met link naar [email protected]

Niet gevonden wat je zocht?

Kijk ook eens op de pagina hulptips voor alle organisaties die jou misschien kunnen helpen, of neem contact met ons op per chat, telefoon of mail!