1. Wat is een sociale en medische transitie?
Sociale transitie is het sociale proces waarin je als transgender of non-binair persoon gaat leven als het gender dat je echt bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan met welke naam en voornaamwoorden (pronouns) je aangesproken zou willen worden, haarstijl en kleding, gebruik van toiletten en kleedkamers, enzovoort!
Een medische transitie bestaat uit medische behandelingen die een transgender of non-binair persoon helpen om hun lichaam in overeenstemming te brengen met hun genderidentiteit. Dit is een proces wat altijd via bijvoorbeeld een psycholoog en andere zorgprofessionals gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hormoonremmers, hormoontherapie en operaties.
2. Bij welke behandelaars kan ik mij aanmelden?
Je kan via de ‘transgenderwegwijzer’ zien welke behandelaars er in Nederland zijn.
De wegwijzer is nog niet volledig en zal gaandeweg geüpdatet worden.
Daarnaast gaan de ontwikkelingen ook erg snel, dus informeer van te voren bij een behandelaar welke behandelingen er worden geboden en wat je kunt verwachten.
3. Wat moet ik doen als ik mij wil aanmelden bij een behandelaar?
Om je te kunnen aanmelden bij een behandelaar is het belangrijk dat je een doorverwijzing hebt van je huisarts of van een Specialistische GGZ-instelling. Laat je bij aanmelding goed informeren over wat de wachttijden zijn, omdat die kunnen veranderen.
4. Wat gebeurt er als ik mij heb aangemeld bij een behandelaar?
Wanneer je je hebt aangemeld bij een behandelaar zal er altijd eerst een intakegesprek plaatsvinden. Dan volgt er een behandeltraject dat bestaat uit verschillende fasen (diagnostiek, hormonen, operaties). Er zijn behandelaars waarbij het iets anders kan lopen en het bijv. niet mogelijk is om geopereerd te worden. Informeer goed bij de behandelaar of ze een contract hebben met een ziekenhuis waar je dan mogelijk geopereerd zou kunnen worden of dat je dan daar jezelf opnieuw moet aanmelden.
Ook is het traject afhankelijk van hoe oud je bent. Om allemaal zeker te weten hoe het bij een behandelaar werkt kun je het beste op de website van de behandelaar kijken of contact met ze opnemen. Het traject kan ook nog eens bij ieder persoon anders doorlopen worden. Dit is ook afhankelijk van jouw eigen wensen en de tijd die nodig is om tot juiste beslissingen te komen. Je kunt hier zien hoe het traject bij het VUMC eruitziet.
5. De wachttijden zijn heel lang, kan ik sneller aan de beurt komen?
Het is helaas niet mogelijk om sneller aan de beurt te komen. Wat je wel kan doen is contact opnemen met verschillende behandelaars om te infomeren wat hun wachttijden zijn. Daarnaast kan je in de tussentijd wel kijken wat voor mogelijkheden er zijn om in ieder geval wel een sociale transitie te kunnen starten voor jezelf.
6. Wat zijn de effecten en bijwerkingen van hormonen?
Bij het gebruiken van hormonen kunnen er verschillenden effecten en mogelijke bijwerkingen zijn. Welke effecten en binnen wat voor tijd de effecten bij jou zichtbaar zullen zijn is lastig in te schatten. Ieders lichaam reageert namelijk anders en de mogelijke bijwerkingen zijn ook verschillend per persoon. Je kunt op de website van Transvisie meer informatie vinden over de effecten en mogelijke bijwerkingen. Je kunt natuurlijk ook altijd met je arts of de apotheek de mogelijke bijwerkingen bespreken.
7. waar kan ik binders, tops, broekvulling, (borst)protheses, zwemkleding etc, kopen?
In Nederland kun je deze producten o.a. vinden bij Danaë en Paxies. Zie de website van Transvisie voor meer informatie hierover. Bij het kopen van deze producten is het erg belangrijk je goed te laten informeren over wat je koopt, wat de kwaliteit ervan is, maar ook over hoe het veilig te gebruiken.